guided tours maramures artizanat costume populare mobilier rustic topogane gonflabile

::: Dati click pe regiunea care doriti sa o vizitati:

Maramures :::

Maramuresul este zona unde traditiile stramosesti, portul popular si arta veche se pastreaza ca nicaieri in alta parte a Romaniei. Judetul este practic un imens muzeu in aer liber. In mod special in tara Maramuresului, oamenii inca mai utilizeaza obiecte casnice si unelte care in alte parti se pot vedea numai in muzee. De aceea elementul primordial al turismului in Maramures este viata satului. Turistii care iau parte la una din sarbatorile populare, cum ar fi Tanjaua de la Hoteni (in jurul datei de 10 mai), Hora de la Prislop (in jurul datei de 15 august), Bisericile din lemn sunt adevarate capodopere de arta populara. Ele se intalnesc in aproape fiecare sat maramuresean, fiind chiar repere pe plan mondial: cea mai inalta constructie de lemn din Europa a fost pana nu demult biserica manastirii de maici de la Barsana – 62 m, fiind depasita de biserica manastirii de la Sapanta – 72 m. Cea mai veche biserica de lemn se afla la Ieud – 1364, desigur cu unele restaurari ulterioare. Portile sculptate din lemn nu mai necesita prezentari, fiind de mult timp un simbol al Maramuresului. Ele pot fi admirate de-a lungul satelor de pe Valea Izei, Marei sau Cosaului. La fel si portul popular traditional, cu mentiunea ca multi locuitori il imbraca zi de zi, nu doar de sarbatori, ca in alte zone. Un loc aparte il ocupa “Cimitirul Vesel”, unicat mondial atat ca idee, cat si ca realizare.El se afla in satul Sapanta, care exceleaza si prin obiectele de artizanat specifice: cergi, stergare, traistute. Statiunea balneoclimaterica Ocna Sugatag ofera turistilor baile sale sarate si vizitarea lacului format prin prabusirea salinei. Pentru amatorii de turism montan, Muntii Rodnei dezvaluie peisaje unice, o flora si o fauna deosebit de bogate, incluzand Rezervatia Naturala Pietrosul Rodnei, protejata inca din 1932. Unica este si Valea Vaserului, care se deschide din orasul Viseu de Sus. Cu o lungime de circa 50 km, ea ofera posibilitatea unei calatorii cu o garnitura de tren pe linie ingusta, trasa de o locomotiva cu aburi, de-a lungul unei vai salbatice, cu cascade si tunele, fara alta cale de acces. Sighetu Marmatiei este un important centru turistic si cultural. Se remarca Muzeul de Etnografie si Arta Populara, inclusiv cu o sectie in aer liber: Muzeul Satului. La Sighet are loc anual, la 27 decembrie, faimosul “Festival al Datinilor si Obiceiurilor Populare de Iarna”. Tot aici se poate vizita un obiectiv deosebit: fosta inchisoare, azi denumita “Memorialul Gandirii Arestate”, si amenajata ca muzeu.

Apuseni :::

Valea Ariesului, raul cel mai lung din Muntii Apuseni, se numara printre cele mai interesante zone turistice din Romania. Traseul cuprinde cel mai mare ghetar fosil (Scarisoara), rezervatii ale naturii (coloanele de bazalt de la Detunata, Dealul cu melci, Rezervatia de la Vidolm, etc.). Relieful este prin excelenta muntos, remarcandu-se prin frumusetea peisajelor sale. Faima Muntilor Apuseni consta in special in plastica deosebita a peisajului, care imbina armonios liniile domoale ale plaiurilor cu versantii abrupti. Bazinul Ariesului cuprinde numeroase rezervatii naturale precum: Padurea de larice de la Vidolm, Dealul cu melci, Detunata Goala si Detunata Flocoasa, Complexul carstic Scarisoara, Muntele Vulcan. Varietatea si pitorescul neasemuit al frumusetilor acestei zone, traditiile si obiceiurile folclorice specifice, printre care renumitul Targ de fete de pe Muntele Gaina – ce se desfasoara in jurul datei de 20 iulie – reprezinta alte puncte de interes pentru turisti, romani sau straini. Pestera Ursilor reprezinta un alt obiectiv turistic unic in Europa si a fost descoperita in 1975. Declarata monument al naturii, Pestera Ursilor are o lungime de 1500 metri si se afla langa localitatea Sudrigiu. Pasuni intinse si cupole vulcanice, fenomene unice in Romania si chiar in Europa, se infatiseaza turistilor in zona Cheile Turzii si Cheile Turenilor.

Marginimea Sibiului :::

Munti cu paduri de conifere si foioase, dealuri cu pasuni, fanete si livezi de pomi fructiferi, campii, rauri repezi de munte, lacuri cu ape dulci si sarate sunt daruri cu care natura a binecuvantat judetul Sibiu, situat in partea sudica a Transilvaniei. Varietatea reliefului, ca si climatul moderat, contribuie la mentinerea zapezilor in localitatile de munte 5-6 luni pe an, favorizand practicarea sporturilor de iarna. Cu cele 18 localitati ale sale, care se desfasoara sub poalele Muntilor Cibinului, Marginimea Sibiului este un univers de un farmec cu totul aparte. Locuitorii acestor asezari sunt cunoscuti oieri pastratori de datini, port popular si arhitectura romaneasca de mare originalitate. Alte puncte turistice sunt: Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale din Sibiu, Muzeul de icoane pe sticla din Sibiel, etc.

Bran-Moeciu :::

Branul este leaganul turismului rural romanesc. Cu o populatie de peste 5000 de locuitori, in majoritate crescatori de animale, Branul este comuna care sfideaza orasul. Este o localitate a vilelor cochete, a amenajarilor interioare cu dichis, casele fiind permanent pregatite pentru oaspeti. Este locul Castelului lui Dracula, sorgintea celor mai fascinante legende din lume. Cocotat pe o stanca uriasa, ca un necrutator strajer de veghe la trecerea din Tara Romaneasca spre Transilvania, Castelul Bran este un monument arhitectonic de o inestimabila valoare istorica si culturala. El a fost construit intrea anii 1377-1382 si gazduieste un important muzeu de istorie si arta medievala, precum si un muzeu etnografic in aer liber. Dar Branul nu este important doar prin el insusi, ci si prin imprejurimile sale, fiind capat de drum spre Muntii Bucegi si Masivul Piatra Craiului. Moeciu de Sus este un important punct de plecare spre abruptul vestic al Muntilor Bucegi, pe trasee ce urmaresc Valea Bangaleasa sau Plaiul plesii. Ca orice asezare braneana, locuitorii Moeciului sunt gazde ospitaliere pentru turistii veniti la odihna sau in trecere spre culmile muntilor. Un alt faimos sat turistic este Fundata. El este situat la 1100 metri altitudine si este inconjurat de Muntii Bucegi, Piatra Craiului si Leaota. Masivul Piatra Craiului este cel mai frumos si mai spectaculos munte din Carpatii Romanesti, rezevatie naturala din 1938 si parc national din 1990. Se intinde pe o lungime de 25 km si are o inaltime maxima de 2238 m. Vaile sunt lipsite de apa, cu exceptia celor de la periferie. Versantul vestic este singurul loc din lume unde creste Garofita Pietrii Craiului (monument al naturii). Pestera Ursilor (850 m), Pestera Dambovicioarei si Pestera cu Lilieci (1950 m), intensifica furia peisajului, alaturi de Cheile Plaiului si Cheile Prapastiile Zarnestilor.

Harghita :::

Situat in centrul Romaniei, Harghita constituie una din cele mai atractive zone turistice ale tarii. In peisajul harghitean se detaseaza Poiana de narcise, cu o intindere de 30 ha. Atractia turistica este completata de existenta singurului lac din Europa situat intr-un crater vulcanic – Lacul Sf. Ana; a celui mai mare baraj natural din tara – Lacul Rosu, precum si de cea a lacului situat la cea mai inalta altitudine, 1750 m – Lacul Iezer. Varietatea rocilor din care este este alcatuit solul a favorizat formarea grotelor si pesterilor, din care amintim: Pestera Sugau, Grota Ursilor si Pestera de Gheata din Borsec, Pestera de la Meresti. Cheile Bicazului sunt cele mai importante Chei din Romania, cu trasee de toate gradele de dificultate pentru practicarea alpinismului si constituie un unicat in peisajul turistic romanesc.

Bucovina :::

Leagan de veche civilizatie, unde istoria se impleteste cu legenda, Bucovina este situata in partea de nord-est a Romaniei. Pe o suprafata relativ mica este concentrat un numar mare de atractii turistice. Exista aici posibilitati ideale pentru sporturile de vara si iarna, vanatoare, pescuit, cat si pentru cei care prefera odihna in oaze de liniste. Muntii Bucovinei ofera obiective naturale de o mare varietate si atractivitate. Aici puteti gasi mari rezervatii naturale de flora si fauna specifice, cu un bogat fond cinegetic (cerb, caprior, urs, mistret, ras). Intre vestigiile admirabil integrate in cadrul natural, la loc de frunte se situeaza manastirile cu picturi exterioare, incluse de catre UNESCO intre capodoperele artei universale:

   -Manastirea Humor – 1530
   -Manastirea Voronet – 1488 – ctitorita de Stefan cel Mare are o prospetime neobisnuita datorita celebrului “Albastru de Voronet” si este cea mai valoroasa dintre bisericile pictate din Bucovina
   -Manastirea Moldovita – 1532
   -Manastirea Sucevita – 1582-1584
   -Manastirea Putna – 1466-1469 – aici se afla mormantul domnitorului Stefan cel Mare si un important muzeu de arta medievala
   -Manastirea Dragomirna - 1609

website metrics